fredag 30 juli 2010

Krishantering utomlands

Det är konstigt att det skall behöva ta sex år efter en katastrof innan man klargör vad som gäller om något händer en semestrande svensk. Nu verkar man i alla fall ha kommit fram till att staten ska vara beredd att hjälpa svenskar utomlands vid en katastrof, men att personen själv ska få stå för kostnaden. Helt rätt.

Liksom mitt tidigare inlägg om mångas dumdristiga tro på att de kan använda mobilen mer eller mindre gratis utomlands så verkar många även tro att Sverige kommer att hjälpa dem om de stöter på patrull i utlandet. Riktigt så enkelt är det naturligtvis inte, men den uppfattningen tycks ändå florera i någon sorts dum naivitet om vilka rättigheter man har och vilka skyldigheter andra har.

Det gör mig lite upprörd.

Nej, det bästa alternativet är att se över sina försäkringar innan man reser och att absolut inte snåla med skyddet. Samtidigt finns det väldigt många fällor, det är lätt att "överförsäkra" med korta reseförsäkringar som inte ger något extra skydd.

Min linje är att gå på hemförsäkring med utökat resskydd samt nödvändiga kör-vidare-försäkringar på bilen. Eventuella ytterligare försäkringar som kan halka med är de gratisförsäkringar som man får genom att ha betalat biljetter med kort (VISA/Mastercard/AmEx), men ingenting som researrangörer eller andra försöker få resenärerna att köpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar