torsdag 19 september 2013

Svårt att reglera bopriserna

Debatten om skenande priser på villor och bostadsrätter har nu varit igång i flera år och det verkar som om de flesta tycker att det inte händer någonting. Man anser att det inte görs något för att bromsa prisutvecklingen och man tycker att priserna fortfarande är alldeles för höga. Många skriker på förändring.

Samtidigt ska man inte glömma att det faktisk har hänt en hel del. När Finansinspektionen (jag undviker FI då jag inte vill förvirra med de som föredrar att läsa ut Feministiskt initiativ) införde en mer eller mindre frivillig begränsning på bolån till 85% av värdet så innebar det de facto att prisutvecklingen stannade av. 

När man nu allt oftare går ut och meddelar att man kan tänka sig ytterligare förändringar, däribland det efterfrågade amorteringskravet, så tror i alla fall jag att man börjar ändra marknadens inställning vilket till sist leder till en förändrad prisutveckling. Det är helt enkelt för kostsamt att genomföra förändringen direkt varför man istället ger budskapet tid att sjunka in innan man inför åtgärderna.

Det finns en hel del att läsa i den sammanfattning som Privata Affärer gjort under rubriken Svårt att stoppa boprisuppgången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar