fredag 17 december 2010

Hur försvarar man demokratin?

Grästorp tycks vara en lantlig idyll, en idyll med attraktionskraft för högerextrema organisationer. Det är egentligen ingenting ont i det, vi lever i en demokrati (eller något som ska likna en demokrati) och det är folkets röst som avgör vem som styr.

Lantidyllen fick stora rubriker efter valet i höstas sedan Svenskarnas parti lyckats få en plats i kommunfullmäktige, något som många förfärades över och så här i efterhand verkar det nästan som om man inte fått några röster alls; ingen vill erkänna att man röstat på ett högerextrimistiskt parti, kanske är väljarna rädda för repressalier?

Nu gick det ju på gammalt svenskt manér "bra ändå", man lyckades avvisa ett kommunalråd med hänvisning till regeln som säger att man måste bo i den kommun där man blir invald. Kommunchefen slår sig för bröstet och säger att platsen är förverkad oavsett om ett pågående överklagande slår igenom eller inte.

Samtidigt som jag inte delar de politiska åsikterna hos Svenskarnas parti så kan jag ändå tycka att man inte kan bete sig hur som helst i en demokrati, dvs det ska ta emot ordentligt innan man entledigar någon som trots allt är folkvald.

En stilla undran - borde det inte finnas fler fall i Sverige där en politiker verkar i en annan kommun än där han är bosatt, om man verkligen går in för att kontrollera? Är det någon som bryr sig?

Se där, nu halkade jag tillbaka in på politiken efter allt tjat om dubbdäck.

1 kommentar:

  1. Får nog bli till att rösta på dom nästa år, detta är ju en tragedi för demokratin!

    SvaraRadera