fredag 17 december 2010

Nu vill inte ens Sossarna vara Sossar längre

Kanske är vi på väg mot en ny tid med riktig demokrati och ett samhälle där folk faktiskt röstar på det de tror på och sympatiserar med snarare att rösta efter samhällsklass. Ty trots att Socialdemokraterna utåt sett är emot klassindelning av samhället är det just tack vare klassamhället som de regerat Sverige under flera decennier.

Låt mig förklara. Socialdemokraterna har haft sitt största stöd i arbetarrörelsen och industrifacken. LO står bakom Socialdemokraterna i val efter val, trots att medlemmarna sannolikt har en mer delad politisk åskådning.

Nu tappar Socialdemokraterna röster i undersökning efter undersökning, till viss del kan förlusterna säkert tillskrivas en viss Mona Sahlin, men mycket av fallet beror också på att en ny generation röstberättigade som genom en gedigen uppfostran i skolan lärt sig att grunden i en demokrati är rösträtten - och att man ska rösta på det man tror på.

De senaste regeringarna, höger som vänster, har gång på gång visat att det svenska samhället och socialförsäkringarna inte bryter samman bara för att vi byter regering. Snarare tvärt om, även Moderaterna och Alliansen står för ett Sverige där vi tar hand om varandra och där alla har någon form av social trygghet. Skillnaden mellan blocken ligger snarare i detaljfrågor kring hur pengarna ska fördelas, till exempel vilka åtgärder som skall genomföras för att få ut fler på arbetsmarknaden eller hur skolan skall utformas för att framtida generationer skall kunna konkurrera på en alltmer global marknad.

Alliansen och kanske framförallt Miljöpartiet verkar vara de stora vinnarna när Socialdemokratin imploderar. Och det kanske är mer rimligt att vi har ett antal jämnstora partier snarare än ett parti som totalt dominerar regering efter regering.

Jag är besviken på Thomas Bodström, jag tror att han hade varit en bra ledare för Socialdemokraterna. Men han vill inte vara Socialdemokrat just nu, han sitter hellre med familjen och lever det fina livet som halvrik amerikan. Och vem kan klandra honom? Partiledartåget kommer säkert tillbaka, kanske redan efter nästa katastrofval.

När så LOs medlemmar genom en arbetsvänlig politik och nya jobbskatteavdrag får mer i plånboken inser kanske även LO att det är dags att hoppa av demonstrationståget och dyka in i verkligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar