måndag 29 april 2013

Klimat eller inte klimat?

Det finns de som hävdar att vi har stora problem med klimatet och det finns de som hävdar motsatsen - att klimatförändringar är naturliga och tillhör naturens självreglering när det gäller växtlighet och djurliv.

Själv tror jag att det är en kombination av faktorer: Vårt agerande och våra utsläpp och föroreningar påverkar naturligtvis vårt klimat i varierande grad, men det finns också en bakomliggande naturlig variation som inte är lika lätt att förutse. Vi har inte data nog för att skapa oss en bild av vad som är naturligt och vad som är onaturligt, vilket gör att det mesta som publiceras och diskuteras är ren spekulation. Därmed inte sagt att det inte finns några relevanta data alls, för det finns det säkert.

För egen del är jag mer oroad över vad som händer när våra naturresurser börjar ta slut än vad som blir konsekvensen på miljö och framförallt klimat. Miljön ska vi värna om, men klimatet är som sagt var svårt att påverka och göra prognoser över men när t ex oljan tar slut kan det komma att bli besvärligt för mäsnkligheten. Det behöver inte nödvändigtvis vara så att oljan "tar slut", kan vi styra över konsumtionen på andra alternativ innan så kommer behoven kanske att försvinna redan innan oljan är "slut", men det vill till att man tänker till före, så att säga.

Se det som en introduktion till min syn på klimatfrågor, miljöfrågor och peak-whatever, jag återkommer i ämnet vid en senare tidpunkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar