torsdag 15 april 2010

Åsikter om PPM

Börsen startar nedåt, ser det ut som.

Premiepensionen lär inte bli min huvudinkomstkälla när jag går i pension, det finns andra pensionssparanden som växer både snabbare och med större möjlighet att själv påverka. Däremot så är det intressant att se hur PPM-kontot utvecklas och jag försöker att göra det bästa av situationen.

Tyvärr brister PPM på många punkter, vilket är väldigt irriterande med tanke på att det rör sig om ett statligt påtvingat ansvarstagande för pengar som staten skall betala ut i pension. Några av störmomenten är följande, det finns säkert betydligt fler:

  • Affärerna är långsamma och odefinierade - när man lägger in en order om fondbyte kan man inte veta när den är klar, eller på vilket sätt den kommer att genomföras. Man förändrar dessutom inte bara innehavet eller framtida insättningar, utan båda förändras samtidigt. I bästa fall tar det angivna 3-6 arbetsdagar, men jag har flera gånger varit med om att det har tagit veckor innan affären avklarats.
  • Man kan inte ersätta enstaka fonder utan att påverka hela innehavet - så fort man vill byta ut en eller flera fonder (men inte alla) påverkas innehavet i samtliga fonder. Det hade varit bättre om jag kunde ange att innehavet i en enskild fond skulle flyttas till en annan fond, så som det är nu kommer fördelningen och innehavet i samtliga fonder påverkas av en försäljning/ett byte.
  • Fem fonder är för få - givetvis får man större rabatter om man kan garantera ett större innehav, dvs att varje individs innehav är fördelat på färre antal fonder, men fem är för få - 8-10 är ett rimligt minimum.
  • Det borde finnas en bevakningslista i PPM-tjänsten - på samma sätt som i andra tjänster hade det varit bra om man kunde markera ett antal favoritfonder så att man kan följa utvecklingen i dem även om man inte har något innehav. Det gör det lättare att byta om man t ex föredrar ett antal tillväxtmarknadsfonder men snabbt vill kunna växla mellan dem. Och ja, Excel duger bra för ändamålet (att hålla ordning på intressanta fonder), men det är krångligt att se till att man har filerna med sig varje gång man får för sig att kolla.
Nej, det var en för kort lista, det kommer säkert fler punkter i framtiden...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar