onsdag 23 mars 2011

Inkomstdeklaration - hur ovetandes kan man vara?

Det är snart dags för inkomstdeklaration igen, blanketterna skickas visst ut i dagarna.

Återigen kan man inte upphöra att förvånas över hur dålig koll de flesta verkar ha på sin privatekonomi. Tidningarna och media i allmänhet gör inte saken bättre över sina rubriker; Nu kan du kolla om du får tillbaka på skatten skriver DN, bara för att ge ett exempel. GP är lite försiktigare med sin "Deklarationerna på väg ut".

För "tillsvidareanställda" är kalkylen ganska enkel - betalar bara arbetsgivaren in skatt enligt rätt skattetabell bör normalläget vara att man får en liten kvarskatt eller en liten summa tillbaka.

Det som ställer till det är stora lån (kapitalutgifter), resor till och från arbetet samt eventuell jämkning som man gjort för att betala mer eller mindre skatt än vad tabellen anger. Men inte heller där borde det finnas något att förvånas över; såpass koll bör varje svensk ha på sin egen ekonomi.

Ändå blir folk i allmänhet "glada" när de ser att de får tusentals kronor i skatteåterbäring - trots att det egentligen bara visar att de har betalt för mycket skatt till staten och dessutom i de flesta fall är ett bevis för att den egna ekonomin är så dålig att man måste låna stora summor och betala stora ränteutgifter.

Nu har det påbörjats diskussioner om att lyfta bort skatteavdraget för ränteutgifter - dvs statens rabatt på bolån - även om man nyligen sagt nej till det just nu. På lite längre sikt är det ett bra initiativ, men det kan vara svårt att få stöd för det hos folket. Samtidigt är det ett av de bästa sätten att få folk att inse fördelarna med att amortera även när räntan är låg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar