fredag 25 mars 2011

Saablar?

Jan Åke Jonsson ger upp och lämnar Saab. Artikeln på DN verkar just nu vara fellänkad, men den kommer kanske upp så småningom.

Efter att ha spenderat större delen av sitt yrkesliv på Saab och de senaste sex åren som VD stiger Jan Åke alltså åt sidan. Mer sannolikt är kanske att han blir tvingad av banan efter flera års misslyckanden, även om det är just han som fått mycket av äran för att Saab alls finns idag.

Saab står i ett läge där man har få alternativ kvar - antingen måste man satsa fullt framåt och där är nog Jan Åke fel ledartyp eller så måste man börja banta ner organisationen till en nivå som passar 25-30.000 sålda bilar per år, en jobbig uppgift för någon som ägnat 40 år åt företaget.

Victor Muller tar över tills vidare, det är lite svårt att veta exakt var man har honom, men om man har för avsikt att ta full fart in i framtiden är det säkert rätt person. Han var sannolikt den enda som var dumdristig (eller klarsynt) nog att köpa Saab från GM, med den cirkus det innebar.

Med en starkare ledning som är villig att göra uppoffringar för att klara framtiden kan Saab klara sig bättre. På kort sikt kan det vara negativt för Saabs anställda och för Trollhättan, men de har ju klarat sig förr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar