tisdag 3 maj 2011

Blev världen bättre nu?

Nyheten om att amerikanska styrkor dödat Usama bin Ladin översvämmade media igår.

Jag tycker att det är lite skrämmande att se hur mycket resurser och vilja som ett av världens mäktigaste länder kan lägga på att leta upp en enda person. Och nästan än mer skrämmande att se hur folk firade att han var död.

Tyvärr blir inte världen en bättre plats bara för att man dödar en man, oavsett vad han har orsakat. Att terrorn skulle sluta eller försvinna bara för att en talesman för densamma försvinner är knappast sannolikt. Och att den amerikanska ekonomin skulle bil bättre, som vissa amerikaner verkar tro, är rent nonsens.

Obamas TV-tal efter det att attacken offentliggjorts är ytterligare ett exempel på amerikansk retorik. Obama framhåller i talet att han varit i kontroll över operationen sedan den inleddes, och att säkerhetsrådet varit delaktigt i beslutet hela vägen. Operationen godkändes av Obama och klartecken för densamma gavs av honom personligen. Därefter en hälsning till de som förlorade någon i 9/11-attackerna och en garanti att USA gör allt för att förhindra liknande attacker på amerikansk mark.

Senare framkom att Obama följt attacken via direktsändning från Pakistan. Man medger också att soldaten som sköt det dödande skottet kände igen och identifierade målet innan skottet avlossades. Att soldater är tränade att skjuta för att döda är ingen nyhet, men i det här fallet ska syftet ha varit att gripa bin Ladin, vilket alltså misslyckades. Ett skott i pannan brukar inte leda till någon arrestering. Fast hade USA verkligen velat ha bin Ladin levande?

Intressant också att man hörsammade muslimsk sed så långt att man begravde kroppen inom ett dygn, enligt muslimska seder. Att kroppen begravdes till havs gör att den är i stort sett omöjlig att finna och svårt för någon utanför de direkt närvarande att verifiera historien. Hur många konspirationsteorier kommer det här att ge upphov till?

2 kommentarer:

  1. "En man" som eldar anhängande massor att ta livet av så många otrogna som möjligt!
    Ska man resonera som så när det gäller andra brott också att det inte blir bättre av att vi tar en våldtäktsman eftersom det finns fler.
    Världsterrorism är något som vi i Sverige inte har en aning om vad det innebär. jag känner människor som förlorade sina nära och kära i dådet 2001. Och den lättnad över att den ansvarige för planeringen av massmordet, är död. Det är inget en Svensk som har upplevt en människa som sprängde ihjäl sig själv, ens kan föreställa sig.
    Terror ska bekämpas precis som all brottslighet. En bit i taget. Sakta men säkert ska världen göra klart för dem som inte uppskattar människans frihet att tycka och tänka som hon vill, att "deras dagar är räknade" (Obama).

    SvaraRadera
  2. Det är en oerhörd förenkling att hålla en enskild person ansvarig för det som hände vid 9/11, likaväl som det skulle vara naivt att tro att USAs president själv hade kontroll över det slutgiltiga ingripandet.

    Ser man terror som brottslighet kan man fråga sig varför militär personal utförde insatsen. Det är inte ett rättsväsende med brottsbekämpande möjligheter som har gjort ett ingrepp, utan en militär enhet utan laglig rätt i det område där insatsen skedde.

    Missförstå mig rätt, det är inte själva oskadliggörandet av terrorsymbolen som jag funderar över, utan det sätt som man verkar tro att det här löser några som helst problem, eller ens kan gottgöra de som drabbats av terror på något rimligt sätt.

    SvaraRadera