söndag 1 maj 2011

Boränteprognos

Den som är lättroad kan gå igenom finansinstitutens olika prognoser för boränta. Det var ett tag sedan, men jag har tidigare påpekat att det rör sig om spekulationer och ren spådom snarare än sanning.

Talebs bok The Black Swan (Adlibris) är liksom Diamons böcker Collapse (Adlibris) och Guns, Germs and Steel (Adlibris) en mycket läsvärd skildring om hur dumma vi människor egentligen är. Liksom Diamond verkar Taleb ha tappat allt förtroende för människan i allmänhet och sina kollegor i synnerhet. Min syn på ekonomi som en serie slumpmässiga händelser förstärktes givetvis av The Black Swan, underligt vore väl annat.

När boräntan var som lägst för ett par år sedan siade spåmännen (ekonomerna) om att boräntan skulle stiga kortvarigt för att sedan falla igen. När bankerna nu börjar få lite fart på sina ränteintäkter och vinster igen börjar de sia om en kontinuerligt långsamt stigande ränta, i alla fall fram till 2013.

Mönstret är uppenbart - bankerna vill att låntagarna ska binda sina räntor när räntan är så hög som möjligt och att man ska öka sina skulder eller i vart fall inte amortera eller binda sina lån när räntan är så låg som möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar