torsdag 19 maj 2011

Likviditet

Jag har börjat fundera på om man skulle ta och flytta delar av aktiekapitalet till ett räntebärande konto istället. Avanza har som bekant sina olika Sparkonto+, de ger inte samma ränta som vissa av de fristående aktörerna, men det har sina fördelar att ha kapitalet sparat på samma ställe. Och 2,25% ränta (Sparkonto+Collector) är ändå bättre än en aktieförlust.

Fördelen med räntesparande är inte att förakta, delvis eftersom pengarna finns "tillgängliga" om man skulle behöva dem snabbt, något som inte fungerar om man i stället väljer att amortera. Långsiktigt ger naturligtvis amortering bättre förutsättningar för framtiden, men i det halvkorta perspektivet är ett lagom stort sparande ett mål som skall uppnås först, gärna med 3-4 månadslöner i olika sparformer för snabbt bruk och ytterligare pengar på lite längre sikt.

Samtidigt handlar det också om att skära i kostnaderna på alla plan, stora som små. Ett av de enklare sätten är givetvis att se till att courtage, avgifter och skatter inte blir för stora, dvs genom att flytta sitt aktiesparande till en mer prisvärd aktör så kan man spara pengar.

Just det, så var det det där med om man skulle börja gå ur aktierportföljen eller inte...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar