tisdag 18 september 2012

En döende jätte

Apple börjar bete sig allt mer desperat. Medan allt fler företag går över till allt öppnare lösningar som en följd av det som kallas Wikinomics går Apple åt motsatt håll. Då man inte gärna kan stämma någonting som är gratis har man valt att ge sig på de som använder gratisprogramvaran, först Samsung och nu även Motorola

Jag tror att det är dags för dinusaurien Apple att lägga ner och dra sig tillbaka. Den marknadsfördel man har haft tack vare ett starkt varumärke hade man behövt skydda med innovation och bättre teknik och inte genom kostsamma rättsprocesser. Amerikanska storföretag har en tendens att försöka stämma till sig pengar när försäljning och varumärke inte ger tillräckliga inkomster, något som tycks vara fallet även med Apple.

Samtidigt ser marknaden ut ungefär som vanligt. En uppsminkad iPhone lanseras som iPhone 5 och konsumenterna får spader. Alla måste ha en! Det hade varit intressant att se ytterligare siffror, t ex hur många som byter från den föregående versionen iPhone 4S (?) och hur många som har haft iPhone tidigare. 

Missförstå mig rätt - Apple tillverkar bra produkter av god hållbarhet, men man börjar bli omsprungna av moderna wikicorporations som t ex Google. En annan nackdel för Apple är att man för att få in yttterligare licenspengar tvingar användarna att välja mellan ett begränsat komponentutbud. Rent tekniskt är det naturligtvis betydligt enklare att bara stödja väldigt specifika hårdvaror, något som gäller för alla operativsystem som Apple lanserat. 

Nej, Apple har visat att de inte vill vara en del av det tjugoförsta århundradet och nu krävs det rätt mycket för att återhämta sig och rikta in sig mot marknaden igen. Jämför med sättet som Nokia helt och hållet försvann från marknaden när de gjorde en felsatsning för några år sedan. Marknaden är oförlåtlig. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar