söndag 22 augusti 2010

Allt blir enklare med kort

För en tid sedan beslutades om ett förbud mot extraavgifter vid kortköp, något som passar mig. Att betala med kort är enklare än att hantera kontanter och man slipper dessutom gå runt med en massa mynt i fickan.

GP lyfter fram baksidan av det hela, handlarna drabbas negativt eftersom de i sin tur betalar avgifter på kortköp till bankerna, avgifter som de nu inte kan lägga över på kortkunderna utan måste slå ut på samtliga sina kunder.

Samtidigt kan man fråga sig hur stor ökning det kommer att bli när det gäller kortköp på små belopp i mindre butiker. De gånger jag besökt butiker där det funnits avgifter på kortköp har jag antingen låtit bli att handla eller betalat med kontanter. Småhandlarna har förmodligen förlorat en del kunder på sina avgifter, kunder som de nu kan få "tillbaka".

Men det är väl som vanligt, mycket gnäll för väldigt lite. Försvinner kontanthanteringen kommer de flesta att tjäna på det, kanske framförallt småhandlare som har hög rånrisk på grund av sena öppettider kombinerat med kontanthantering.

Å andra sidan borde man se över den andra sidan av avgifterna som tas ut, dvs de avgifter som bankerna tar ut av sina kunder för att de ska ha betalkort. Att det varierar stort mellan olika banker och finansiella institut är fascinerande, eftersom i stort sett alla kort används i samma syfte - att betala med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar