fredag 20 augusti 2010

Volvo Personvagnars flytt till Kina har påbörjats...

GP skriver idag om Geelys planer att bygga en Volvo-fabrik i Kina, något som knappast borde komma som en överraskning. Redan 2012 skall fabriken stå klar och kommer då att ha en kapacitet som överstiger den som Torslandaverken har idag.

Hur lång tid tar det innan bilindustrin lämnat Sverige för gott?

Konceptet "Made in Sweden" börjar tappa det mesta av sin slagkraft; Ikea har gått från "Made in Sweden" via "Quality of Sweden" till "". Ingenting. Numera är det bara den blå-gula logotypen som skvallrar om det svenska ursprunget. Och produktnamnen. Textilindustrin flyttade från Sverige för 20 år sedan, varvsindustrin långt innan dess.

Det handlar inte om negativ utveckling, egentligen, utan en naturlig utveckling som även om den är obehaglig ändå måste ses som oundviklig. Och så länge vi jagar det billigaste alternativet i vår konsumtion så driver vi på den här utvecklingen.

6 kommentarer:

  1. Det roliga är att priserna inte blir billgare på produkten än när den produceras här. Utan vinsten som blir mångdubblig den stoppas ner i fickan på ägaren som fortsätter stänga fabriker för det ger ju vinst och fina siffror. Lite vill alltid ha mer. Vinst är inte nog det ska vara milijoner ,miljarder.....
    Till slut är kvaliten skit även för en dyr produkt för det ska sparas in på det mesta, se bara Nike och addidas skor. De var kvalitet för 15 år sen , nu är det ren skit. Nej problemet är moralen och vad som är rätt och fel finns inte blanad företagsledare längre.

    SvaraRadera
  2. Det är inte enbart företagarnas fel, konsumenterna bär en stor del av ansvaret när man vill ha allt mer för allt mindre pengar. Vinsterna i många bolag är heliga och skall till varje pris maximeras men i slutändan får vi vad vi (inte) betalar för.

    SvaraRadera
  3. Under efterkrigstiden har vänsterregeringar nästan oavbrutet styrt Sverige.

    Deras politik var bra och aktuell för 30-40år sedan, när varvsindustrin var som störst i Sverige, men den är idag inte längre konkurrenskraftig och aktuell.

    Vänstern har i Sverige skapat Europas mest ovänliga företagsklimat, och gjort vårat land till ett av världens mest kostsamma och ogynnsamma länder att bedriva företag i.

    Framförallt drabbar detta relativt små företag, och det är svårt och oerhört kostsamt att starta nya företag.

    Volvo som har miljarder av pengar i rullning kanske har lättare att tackla alla kostnader, även om det är dyrt även för dom att bedriva verksamhet i Sverige.

    Men hårdast knäcker vårat skattesystem mindre företag som har under 30 anställda, vilket är majoriteten av alla företag.

    Detta leder till att så fort nya ideer och företag vuxit och tagit fart här, letar de sig ut ur landet.

    Vi lever i ett modernt land med stor tillverkningsindustri, export, skogs- och malmindustri. Vi har samtidigt väldigt bra utbildning och många program håller världsklass på universitetsnivå.

    Jag tycker det är ledsamt att resurser, tillgångar, produktion och verksamhet jagas ut ur landet.

    Samtidigt som att stora företag som kan ge väldigt många jobb där de etablerar sig, väljer bort Sverige.

    Jag tror inte folk är tillräckligt eftertänksamma och inte fattar vad för politiker de röstar på och vilket samhälle de skapar när de röstar.

    Det har alltid varit så att har ett land varit socialistiskt länge så känner man automatiskt att man måste rösta så för "min pappa har ju alltid gjort det".

    I Sverige är det ofint att tjäna pengar och vara framgångsrik för det gynnas inte av någonting i detta jävla landet.

    Och många ogillar eller känner sig fundersamma med för mycket invandrare och när integrationen går snett, men INGEN vågar prata om det(jag har själv invandrarbakrund) och man blir så "upprörd" när Volvo, något som ligger folket nära om hjärtat, säljs, går dåligt och flyttas någon annanstans.

    Sluta att slörösta på ett parti man inte har en aning vad dom står för, som skapar sämre företag, mindre jobb, färre nya jobb och leder i slutändan till att produktion som jagas ut ur landet.

    För alla som röstat vänster kan vara nöjda med erat resultat, ni har bäddat för detta och jagat erat egna käraste svenska företag ut ur landet! Länge levde Volvo en gång i tiden...
    Använd din röst med omsorg i valet!

    SvaraRadera
  4. Frågan är vad man ska rösta på när samtliga partier ligger så nära varandra som de gör i Sverige, de vågar inte annat.

    Den nuvarande regeringen har gjort flera bra uttalanden under de senaste åren, bland annat om att staten inte ska driva företag, men precis som Anonym påpekar så måste man försöka stimulera och underlätta för företagen och företagandet.

    Ford, t ex, har förmodligen flyttat ut stora delar av Volvos vinster genom "intern" försäljning av produkter och utveckling. Kreativ men ändå laglig bokföring gör att man kan utnyttja skatteförmånerna i de länder de finns.

    Det behövs mer förändring än vad Alliansen kan klara på fyra år.

    SvaraRadera
  5. (Hoppas inte jag går allt för mycket utanför ämnet)...

    Vänstern har styrt Sverige nästan oavbrutet i 60år, och att rätta till och/eller ändra på deras politik och system som implementerats i generationer är matematiskt omöjligt att förändra helt på under 4år. Samt under 2år har vi haft den värsta finansiella krisen på 80år och kanske den värsta i historien.

    Jag har röstat på både höger och vänster, jag säger inte att vi kommer ha evigt världsfred om alliansen vinner valet, det kommer alltid finnas konflikter och olika åsikter. Men jag tror att den situationen som vi har nu och för de kommande 10åren så skulle det vara bra om högern rör om lite i Sveriges kalla sossegryta.

    Likaväl som USA skulle behöva mer socialism behöver Sverige mindre av det, i alla fall som det ser ut nu. Med rätt politik kan Sverige framöver bli mycket mer konkurrenskraftigt.

    Jag läste för ett tag sedan en insändare i DN om en sjuksköterska, hon skrev att hon varit sosse i hela sitt liv, men hon tyckte alliansen hade gjort mer under 4år vid makten för de som tjänar minst, än vänstern gjort under hela sin tid vid makten.

    Hon hade fått skattesänkningar vilket gav henne 1½ mer månadslön/år för samma mängd arbete som tidigare. Detta gjorde att hon kunde få pengar över till semestern vilket hon inte hade haft innan och hon visste vad hon skulle rösta på framöver.


    Om jag skulle gå på socialbidrag och bostadsbidrag kunde jag utan att behöva betala tillbaka något ca 9tusen i månaden. Men jag är nu heltidsstudent och har CSN-lån, det är pengar som jag kommer få betala tillbaka med 11% ränta. Hur rättvist är det?

    Om jag är hemma och inte arbetar får jag nästan 10tusen gratis, men om jag utbildar mig, skaffar jobb och betalar skatt får jag ett studentlån med 11% ränta på köpet. Det är ju inte ett samhälle som man tillräckligt mycket motiveras av att kämpa i.

    SvaraRadera
  6. Skoj att ett så oskyldigt inlägg, om än i ett hett ämne, kan få så mycket uppmärksamhet.

    Politiken i Sverige är generellt sett vänstervriden, men det börjar ändra på sig. Att LO stödjer S i valkampanjen börjar ifrågasättas; inte ens deras egna medlemmar röstar på S.

    11% ränta på studielånen låter i och för sig lite osannolikt, men att man som student lever knapert är sant. Samtidigt har jag inte följt med i utvecklingen av villkoren för studielån, så jag kan egentligen inte uttala mig.

    Alla är nog överens om att de som står utanför arbetsmarknaden behöver få något form av hjälp för att klara sig, vår sociala välfärd ska nog inte underskattas, men det finns olika sätt att hjälpa de sämre bemedlade med.

    Bidrag ska inte kunna vara mer lönsamt än arbete, kort sagt.

    Intressant ämne, jag får återkomma med en djupare analys.

    SvaraRadera