fredag 20 augusti 2010

Volvos ledning dementerar... inte.

Nu går Volvo Personvagnars ledning ut och dementerar att Geely ska ha beslutat att öppna en fabrik i Shanghai, Kina. Det kan vara ett sätt att lugna ner de egna leden alternativt ett tecken på att Volvos ledning inte är medvetna om ägarnas långsiktiga intressen.

Själva dementin i GP är mycket intressant, eftersom det på rubriken "Inga beslut fattade om fabik i Kina" låter som att man dementerar själva konceptet "fabrik i Kina", men själva artikeln handlar om att man inte beslutat var man ska bygga fabriken, bara att Shanghai inte är den enda möjliga platsen.

Jag vet inte hur det fungerar i Kina, men jag antar att man försöker få så bra förutsättningar som möjligt vid ett fabriksbygge genom att pressa regionerna mot varandra, på ungefär samma sätt som Ryanair får olika flygplatser och regioner i Europa att konkurrera om att få den turistnäring som flyget innebär.

Utvecklingen leder hur som helst mot att allt mer av Volvo kommer att flyttas österut på lite längre sist. Det är inte säkert att det är dåligt för Sverige och Göteborgsregionen, det kanske snarare är läge att växla om och hitta något nytt att briljera med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar