tisdag 31 augusti 2010

Naivt att lita på bankerna och staten

Bankerna står plötsligt och vacklar igen, HQ Bank är som bekant under tvångsavveckling av fi (Finansinspektionen, inte Feministiskt Initiativ). Än en gång blir det tydligt varför man inte ska satsa mer än vad man har råd att förlora - bankens aktier har förlorat allt värde och tillgångarna är låsta.

Vi svenskar är fascinerande människor på det viset - vi litar förutsättningslöst på bankerna och staten och förlitar oss till människors godhet och statens förmåga att rädda oss ur alla tänkbara knipor. Det tydligaste exemplet är hur vi lägger upp våra bostadslån och i de allra flesta fall tror att bankerna bara vill oss väl.

Jag har tidigare nämnt exemplet om "ränterabatter" som för det mesta kräver att man återkommer till banken titt som tätt och påminner dem om att deras listränta bara är en listränta och inte den faktiska ränta som jag som kund förväntar mig.

Trots en stigande marknadsränta är det många som håller kvar vid den billigare rörliga räntan´- lyckligt ovetandes om att de rörliga räntorna faktiskt en dag kan nå en nivå där hushållet inte längre orkar med den ekonomiska belastningen. Hur stor del av inkomsten vill man lägga på att underhålla (inte betala av) sina skulder? I praktiken hyr man sitt hem av banken till en avgift som inte är fastslagen utan som varierar med det ekonomiska klimatet.

Dagens Industri skriver om problemen som väntar för de anställda i HQ Bank, personer som tack vare att de en gång i tiden skrivit på "lönsamma" bonusavtal kan komma att drabbas hårt av nedläggningen. Att investera i företaget där man arbetar kan komma att bli en tung förlust, särskilt om beloppen är höga. Av egen erfarenhet vet jag att erbjudandena kan verka saftiga och lukrativa, men det är viktigt att ha sin egen personliga framtid i åtanke. Att skaffa förmånliga lån för att köpa aktier eller på annat sätt investera i sin arbetsplats kan förvisso ge en stor vinst men samtidigt begränsar det möjligheterna för andra typer av lån till t ex boende.

Den svenska jakten på skyldiga har inletts. Det är nämligen så att när det otänkbara händer så måste man kunna visa upp varför det hände och enklast är då att kunna hänga ut någon skyldig som orsakat eländet. Kortaste strået vinner! Bra i alla fall att Ekobrottsmyndigheten inleder en undersökning på eget initiativ, även om man kan misstänka att det är en standardprocedur vid den här typen av händelser.

Vad skönt att det finns en myndighet som tar hand om det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar