onsdag 15 maj 2013

Äntligen! Slut på mobilprat i bilen?!

Med viss glädje läser jag att regeringen äntligen vill förbjuda mobilprat i samband med bilkörning. (Aftonbladet, SVD, Sveriges Radio) Det här är någonting som jag har efterfrågat länge! 

Det finns få personer som beter sig så illa i trafiken som de som försöker köra bil med en hand samtidigt som de håller telefonen vid örat med den andra handen. I ett land med mestadels automatväxlade bilar och låga hastigheter hade det kanske kunnat fungera, men i Sverige kör de flesta fortfarande manuellt växlade bilar och kombinationen mobiltelefon + körning i låga hastigheter vid t ex kökörning eller stadskörning alternativt körning i rusningstrafik i hög hastighet blir aldrig bra. 

Att man samtidigt passar på att formulera lagen så att även rakning och sminkning skulle bli förbjudet ser jag inte som något konstigt, varför skulle man behöva göra det ena eller det andra just under körningen? Inget av de fallen skulle ge särskilt vackert resultat vid en olycka. 

Det är underligt att ett land som försöker stå för trafiksäkerhet kan vara bland de sista i EU med att införa den här typen av lagar. Vi har sänkta hastigheter överallt, men eftersom polis och myndigheter tycks räkna med att alla ändå kör 30 km/tim för fort måste man sänka hastigheterna än mer för att få önskvärt resultat. Men att förbjuda mobiltelefonsamtal under bilkörning, så långt ville man inte sträcka sig.

Jag tycker att nästa steg borde vara mer poliser på vägarna för att förändra attityder och inställningen till våra trafikregler över lag. Man måste se till att få samma resultat som satsningen mot rattonykterhet fick för många år sedan - tidigare var det vanligt att man tog några glas och ändå körde hem (möjligtvis på en liten skogsväg för att undvika polisen) men nu är det väldigt få som kör efter att ha druckit någonting alls och trots mängder av nykterhetskontroller i trafiken är det få som "åker fast".

Men, ett steg i taget, att förbjuda mobilprat är definitivt ett steg i rätt riktning!

2 kommentarer:

  1. Jag har en automatväxlad bil och inga som helst problem att samtidigt prata i telefon. Däremot tycker jag att ständigt ändra blicken ned till hastighetsmätaren för att hålla koll på rätt hastighet utgör en större risk eftersom man släpper blicken från trafiken

    SvaraRadera
  2. Det är redan förbjudet att köra på ett sätt som gör att man inte har fokus på körningen.

    Löjligt att räkna upp 3(?) saker som är förbjudet. Det är då fortsatt OK att ställa in kanal på radion, sätta in nappen på bebisen, skicka SMS(?) etc etc?!

    SvaraRadera