måndag 6 maj 2013

Teknik när den är som bäst

SVD skriver om det schweiziska projektet Solar Impulse som arbetar med att ta fram ett solcellsdrivet flygplan. Artikeln i sig är helt OK, även om den inte ger mer än en väldigt allmän översikt över projektet och dess senaste mål - att korsa USA enbart med solceller. Projektets stora mål är att flyga jorden runt någon gång under 2014-2015.

Tekniken är mycket intressant, man visar på alternativa sätt att arrangera transporter när/om vi passerar peak oil. Som flygplan är det lite misslyckat - hastigheten tycks ligga runt blygsamma 70 km/h, men samma teknik skulle kunna användas även för andra typer av transporter, främst väg- och havstransporter. Samtidigt är luftburna transporter intressanta ur en annan aspekt - friktionen borde vara lägre i luften och man har bättre förutsättningar att nå klart väder än om man tvingas följa utstakade vägar.

Solceller innebär intressanta möjligheter för framtiden. Genom att arbeta med tekniken och försöka lösa de problem som uppstår bidrar man till att effektivisera energigenerering och användning av solceller, något som i sin tur leder till effektivare solceller även för andra områden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar