tisdag 7 maj 2013

Förvånansvärt, SR; lysande Bildt!

Sveriges Radio är förmodligen den mest utdöende mediainstutitionen i Sverige just nu. Om en instutition kan vara utdöende, vill säga. Tolka mig rätt, SR tillhandahåller en bra service och det händer att jag lyssnar på både P3 och P4, men de är ändå förlegade på så många sätt. 

Under ett program i P1 i går morse ringde utrikesminister Carl Bildt in på en öppen linje och bad att få uttala sig. Lite oväntat för redaktionen, vilket är fullt förståeligt, men drevet som gick igång efter samtalet är nästintill pinsamt. Uppenbarligen kände sig någon annan på SR diskriminerad för att Bildt avstod från att svara på frågor från Ekot och istället valde en allmän väg in för att debattera frågan. 

I allmänhetens ögon bör ett program som är öppet för alla också kunna användas som en kanal för alla. Även ministrar, kungar, bagare eller gubbsjuka män som sitter hemma och lyssnar på P1. Ingen kritik där, bara en observation. Det är mycket fascinerande att läsa om följderna i media:

Ekot blev tydligen upprörda över att de, som vanligtvis har monopol på politiker hos SR, blev omsprungna av ett mer öppet program med färre lyssnare. Man bryr sig inte om anledningen utan fokuserar istället på någon form av inställning till vad man själva tycker är acceptabelt. I ärlighetens namn - borde man inte själv få välja hur, när, var och till vem man uttalar sig? 

Lyssnarna blev upprörda eftersom en person som vanligtvis får utrymme i media fick lite mer utrymme i media. Utrymme som de själva gärna vill ha monopol på. Klubben för inbördes orerande i P1. Sedan kan man undra vem som lyssnar på P1. Att man dessutom, från programmets sida, twittrat ut att man skulle diskutera frågan borde ha gjort saken uppenbar - Carl Bildt är synnerligen aktiv på Twitter och även om han inte sett själva meddelandet själv är det stor risk att någon annan i hans omgivning gjort det.

Aftonbladet blir i vanlig ordning upprörd mot allt, särskilt om det rör sig om smutskastning i allmänhet, smutskastning av Bildt i synnerhet eller någonting som man kan hänga ut som orättvist. 

När Carl Bildt senare uttalar sig i media är det på ett skämtsamt, ironiskt och retoriskt lysande sätt: "Jag är ledsen om detta har skapat någon dålig stämning i radiohuset i dag. Det var inte min mening. Om det leder till bättre stämning i radiohuset lovar jag att aldrig mera ringa." 

Game, set and match.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar