måndag 20 maj 2013

Medias förändring

Mediasamhället har förändrats under de senaste tio-femton åren. Istället för att bli matad med nyheter från specifika källor vid specifika tillfällen söker man idag i allt större utsträckning själv upp det man vill läsa om, skrivet av de man vill läsa.

Min reflektion är att journalistyrket kommer att utarmas i takt med att allt fler kommer till tals. På kort sikt leder det till ett överflöd av information som är svårnavigerat, men på lite längre sikt kommer de bra källorna att skina allt klarare. I och med att man själv utfromar vad man vill läsa om och vilka källor man vill se innebär det också att de bästa journalisterna kommer att få allt fler läsare och att de journalister som inte riktigt håller måttet kommer att ignoreras.

Vi ser tydliga tecken på det redan idag. Bloggar, som den här, är utmärkta exempel på att man söker information när man vill ha den och att man istället för att hålla sig till en källa gärna navigerar vidare för att läsa mer eller för att ta del av andras åsikter och synpunkter. Twingly är en tjänst som underlättar det senare, man får en möjlighet att koppla ett bloginlägg till den artikel som är källan till uppgifterna.

Under en period har det från flera håll uppmärksammats att många tidningar och nyhetssiter har tagit bort möjligheten att länka till bloggar. Man skyller detta på att man antingen inte kan ha kontroll över vad som skrivs eftersom man tolkat det som att man som publicerande part även har visst ansvar för det som skrivs, eller för att man inte kan få betalt för länkningen. Båda argumenten sätter demokratisk uttrycksrätt åt sidan för att upprätthålla journalistens rätt att inte bli kritiserad. Konstigt.

När man tar del av information i media är det - oavsett om det är en papperstidning, en TV-kanal eller en anonym privatperson/organisation som står bakom - givetvis något man ska göra med kritiska ögon. Alla har något att vinna på att framställa informationen på sitt eget sätt. Kritisk granskning blir allt viktigare när de öppna resurserna på internet blir allt fler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar