fredag 19 september 2014

Åsiktsregistrering, åsiktsfiltrering, åsiktsnegering?

Det vanligtvis lugna, medgörliga och "lagom:a" Sverige har blossat upp under de senaste månaderna. Det utrymme i media som tidigare var vigt åt främst Miljöpartiet och kanske Piratpartiet och Fi har plötsligt tagits över samma personer men med ett helt annat budskap. 

Istället för att skälla på de som inte källsorterar sitt toalettpapper på rätt sätt, de som inte äter ekologiskt lösgodis och de som inte fildelar använder man det politiska spelrum man fått för att svartmåla Sverigedemokraterna. Men kan det inte bli för mycket? Är det kanske det som har hänt.

I debatten kommer de riktiga fårskallarna fram. Plötsligt är det OK med åsiktsregistrering och att hata någon för åsikter som man tror att vederbörande har, det är OK att tycka illa om någon och att hata hata hata med enbart partitillhörighet som grund. Missar man inte poängen här? 

Min inställning i många fall är att man ska representera demokratin och de värderingar som följer av att man faktiskt tillämpar en demokratisk ordning. Man kan inte på ett legalt sätt välja att ignorera någon bara för att man inte tycker som denne, man kan inte hänga ut och någon för att de har gjort ett visst val. Vi har valhemlighet i Sverige - man behöver inte säga vad man röstat på - och vi har dessutom rätt att uttrycka vår åsikt anonymt i riksdagsvalet. Men man måste väl ändå kunna såt för sina åsikter utan att bli lynchad?

Dilemmat ligger i att det kan gå för långt. När motståndet går för lång tröttnar många, kanske de flesta. Man blir upprörd över den aggressiva stämningen vilket leder till att de utsatta inte längre ses som den felande länken - det blir istället "synd om dem". Sympati är en stark känsla. 

Nej, det är inte rätt att registrera eller förfölja någon för att de röstat på Sveriges tredje största parti eller för att de för den delens skull uttrycker åsikter som man själv inte håller med om. Är de öppet uttryckta åsikterna helt fel är det en polisiär sak ("hets mot folkgrupp" och liknande) att ta hand om det. 

Lika mycket som "den andra sidan" har rätt att tycka vad de vill, lika mycket har alla andra en självklar rätt att uttrycka sin åsikt i samma fråga, att möta argumentationen och komma med motargument. Tyvärr faller mycket av demokratin i det här stadiet eftersom exempelvis Miljöpartister och Feminister är experter på att inte låta motståndaren komma till tals. Vilket givetvis också gäller Sverigedemokraterna. 

Nej, om någon har åsikter som du inte vill höra så har du två alternativ. Antingen får du argumentera emot och försöka övertyga om det felaktiga i resonemanget. Eller så kan du välja att filtrera bort det du inte vill höra. Oavsett vilket du väljer och oavsett om du övertygar eller låter dig övertygas så är det var och ens demokratiska rätt att göra så. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar