tisdag 16 september 2014

Vad innebar folkomröstningen i Göteborg - egentligen?

För egen del råder det betydande förvirring gällande vad folkomröstningen om trängselskatten i Göteborg egentligen gällde. Det verkar som att fler än undertecknad är förvirrade, man vet helt enkelt inte vad man röstat om och varför omröstningen hölls.

Trängselskatt är bra i teorin. Man minskar kanske bilåkandet något, man ser till att få in pengar till satsningar på infrastruktur och man skapar förutsättningar för mindre trängsel på vägarna för de som kan betala för sig. Men när teori skall bli praktik blir det som så ofta annars, fel.

Oavsett vad man kallar det så är trängselskatten en finansieringsåtgärd. Man motverkar egentligen inte särskilt mycket trängsel - tvärt om budgeterar man för och hoppas på ökad trafik - utan trängselskatten finns där för att man ska kunna lägga över kostnaden för investeringar i infrastruktur på bilisterna.

Återigen är idén i sig själv kanske inte helt fel, men lägg till det att de investeringar man finansierar till stor del inte består i åtgärder som gynnar de som tvingas betala. Här kommer nästa logiska loop; varför ska de som idag inte kan annat än bilpendla betala för att någon annan ska få det enklare att pendla med tåg? Det är inte ens underhållet av vägarna man kör på som man betalar för.

I detta oklara läge bestämmer sig Göteborgs kommunalpolitiker för att hålla en folkomröstning för att utreda om trängselskatten är rätt eller fel. Utan att för den sakens skull förtydliga vad man har förhandlat fram, vad som går att ändra på eller utan att ens bry sig om att förklara vad ett ja eller nej i omröstningen innebär i praktiken och vilka konsekvenser det får.

Ungefär där försvinner all rim och reson. Varför har man anordnat en folkomröstning om ngåonting där väljarna inte ens förstått innebörden av omröstningen och än mindre har klart för sig vad konsekvenserna av omröstningen kan bli, om ens några?

Nej, som vanligt i Göteborg har den socialistiska regimen gjort det som socialister är bäst på - bestämt åt oss andra. Det kanske är dags för en förändring?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar