tisdag 23 september 2014

Bidrag eller avdrag?

Löfven och hans kollegor i vänsterblocket gick ut hårt mot RUT-avdraget och arbetsgivaravgifterna i valrörelsen. Man menade, precis som vanligt, att "rabatter" till företagen i termer av sänkta avgifter samt bidrag till "rika" i form av RUT-avdrag leder till ökade klyftor och minskad jämlikhet. 

Som vanligt är det lätt att säga något i valdebatten, att hetsa upp Svensson och att genom skrämsel jaga röster, men sedan kommer eftertanken. Borås Tidning har en artikel om ett städföretag som nu tvekar inför att utöka sin personal, man vågar helt enkelt inte satsa eftersom man är rädd att skärpta regler kan komma att stjälpa företaget. Och i nuläget, när ingen regering är presenterad, känns det olustigt att försöka satsa framåt eftersom det mesta är oklart.

Det är mångas uppfattning att debatten mellan vänster och höger till stor del handlar om en debatt mellan bidrag och avdrag. Socialisterna vill hellre att ungdomar och arbetslösa ska gå på bidrag än att de ska bli anställda i mindre ansedda yrken där man genom avdrag och stöd till arbetsgivarna kan öka attraktiviteten hos de som söker jobb. 

Att ha ett arbete och en egen, fast, inkomst är för många ett steg mot självständighet och ett steg mot att kunna leva sitt eget liv. Att på tidigt stadium ständigt fastna i arbetsmarknadsåtgärder, att tvingas gå utbildning efter utbildning för att man "inte kan rätt saker", är mycket mer påfrestande än vad S, V och F! vill låta påskina. De fängslar hellre unga, arbetsvilliga i en skolbänk som de inte orkar med än att sysselsätta dem i "låglöneyrken". 

Det ska bli intressant att se vad en eventuell regeringskoalition bestående av partier från båda sidor av blockgränsen kan komma fram till. Bidrag eller avdrag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar