måndag 29 september 2014

Vilka problem löser man med obligatoriskt gymnasium?

Aftonbladet basunerar nu ut att Miljöpartiet och Socialdemokraterna nu bestämt sig för en gemensam politik under rubriken "S och MP överens om skolan". Tyvärr är det ungefär lika illa som det låter, eller så illa man kan vänta sig när sysselsättning och miljöfjanteri får gå hand i hand.

Problemet på arbetsmarknaden idag är nämligen inte att arbetskraften i många fall är överutbildad utan snarare att de unga inte är tillräckligt utbildade för att få jobb. Det är alltså inte de unga som väljer fel utbildning eller som är för lata utan det är statens fel som inte tvingat skoltrötta ungdomar att fortsätta i skolan trots att de hade mått bättre av en paus.

Det man missar i sin stora reform är att den absolut största delen av ungdomarna redan i dag går vidare till gymnasiet, Skolverket har omfattande statistik i ämnet, den som är intresserad kan själv analysera siffrorna. Varför behöver man tvinga på de sista procenten en utbildning som de inte vill ha och ett skolobligatorium som de inte behöver.

Dessutom vill man se till att de som går mer yrkesinriktade linjer tvingas på ett paket med teoretiska ämnen i sådan omfattning att de blir behöriga till högskolestudier. Var inte hela poängen med yrkesinriktning att man skulle få en utbildning som passar bäst för vissa yrken, och inte främst är anpassat för högskolestudier.

Med den inriktning man nu verkar ta så hade det väl varit bättre att införa en tolvårig obligatorisk grundskola som förstör de som går i skolan ännu mer, så att alla är mer jämlika när de går ut skolan utan några som helst kunskaper i någonting alls?

I just det här fallet sätter jag stort hopp till att SD och Alliansen kan komma överens och såga av de här tokerierna innan de börjar gro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar