torsdag 2 oktober 2014

61% av riksdagen säger inte ja till statsminister Löfvén

Vid dagens val av statsministerkandidat stod endast Socialdemokraterna och Miljöpartiet på ja-sidan. 132 ledamöter röstade ja, 49 nej och övriga 154 lade ner sina röster. Av 335 röstande var det endast 39,4% som röstade för Löfvén som statsminister, vilket ger en fingervisning om vilken utmaning regeringen Löfvén kommer att ha med att få igenom någonting alls.

De stora vinnarna i dagens val av statsminister är dock inte Löfvén, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Nej, de stora vinnarna är Sverigedemokraterna som röstade nej med motiveringen att de konsekvent kommer att rösta nej till varje statsministerkandidat och varje regering som medvetet väljer att låsa ute det parti som 13% av landets väljare trots allt står bakom. Det är så man vinner retoriska pluspoäng; man påpekar motståndarens brister vid varje enskilt tillfälle man kan.

Nu ligger hela makten hos Sverigedemokraterna. När budgeten skall röstas igenom räcker det med att Sverigedemokraterna röstar för Alliansens budget för att det ska leda till en regeringskris och potentiellt också ett nyval där Sverigedemokraterna kommer att stå än starkare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar