tisdag 7 oktober 2014

Bitcoin = pyramidspel?

För länge sedan, strax före internet tog tag i det svenska folkhemmet, fanns det någonting som kallades för pyramidspel. En av tillämpningarna gick ut på att man fick ett brev med namn och adress till en kort lista på kanske fem personer. Man skickade 20 kronor till första namnet på listan, strök denne från listan och lade till sitt namn sist på listan innan man skickade vidare brevet till fem nya personer.

Så länge alla fortsatte att sprida brevet skulle alla bli rika. Givetvis på någon annans bekostnad, men kostnaden på 20 kronor är försumbar i jämförelsen med vinsten man skulle få när verksamheten expanderat fem led bort från dig själv.

Problemet var att till slut tröttnade någon och lät bli att skicka vidare, eller skickade vidare utan att själv betala. Alla står sig själv närmast och vad gör väl det om jag låter bli att skicka vidare 20 kronor, den där som står längst upp på listan lär ju få en massa pengar ändå.

Bitcoin fungerar på ungefär samma sätt. En löst sammansatt "valuta" som inte har någon förankring i verkligheten, utan garantier. I praktiken handlar alla valutor om förtroende - det blir extremt tydligt i samband med bank-/börskrasher som t ex på 1930-talet - nästan alla måste tro på valutan och dess värde för att värdet ska bestå, annars faller det snabbt.

Bitcoin har fallit från en toppnotering på $1150 till ett nuläge där man ligger runt $300 (Veckans Affärer). Det är en nedgång på drygt 74% från toppnoteringen, ungefär som om miljonvillan du köpte för något år sedan nu skulle vara värd 260 000 kronor. Jippie!

Det kan vara värt att poängtera att den svenska kronan för länge sedan gått från att vara guldmyntfot till att vara pappersmyntfot. Nästa steg är kanske en elektronmyntfot, där pengar, värde och kraft inte hör samman med existerande värden utan är helt imaginära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar