torsdag 6 maj 2010

PIGS

Greklands kris oroar många, bland annat Dagens Industri. I mitt tycke är man lite väl dramatisk och talar om att valutaunionen kan spricka, att Greklands ekonomi är en fara för EU och så vidare. Men det är väl typiskt tidningar att dra på rejält när de hittar en slående och potentiellt upplageökande rubrik.

I ett knappt Euro-vänligt Sverige framställs den nuvarande krisen ofta som en följd av Euro-samarbetet och slutsatsen blir i så fall att Sverige ska vara glada som står utanför. Å andra sidan var det många som klagade vid semestertiden förra året, då Eruon var riktigt dyr och det plötsligt inte var lika roligt att åka utomlands som svensk.

Personligen så tror jag att de starkare länderna inom Euro-samarbetet blir tvugna att lösa krisen på något sätt, delvis genom lån men också genom att se över reglerna och säkerställa att enskilda länder inte kan ställa till det för mycket. Länderna som vill med i EU och på sikt även in i Euron är många och det finns många "nya" länder med Euron som klarat sig bra och som man sällan hör något om, t ex Slovenien.

Det är spännande att se hur det påverkar den svenska börsen, dock. Mycket intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar