onsdag 27 oktober 2010

Det blir dyrare att bo... om man har lån.

Riksbanken höjde igår reporäntan igen, helt klart är vi på väg mot lite rimligare räntenivåer. En höjning från 0,75% till 1,00% innebär en ökning av räntan på 33%, även om siffrorna ser små ut. Givetvis blir den relativa höjningen på bolån och andra typer av privatlån lika hög, men det lär bli höjningar.

Samtidigt passar man på att sänka prognosen för framtida reporänta, man spår alltså att den ränta som man själv sätter inte kommer att öka i samma takt som man spått tidigare. Jag tycker att det är intressant att man passar på att sia om en framtid som man själv styr över, det tillför en extra möjlighet att styra den ekonomiska utvecklingen. Den här typen av prognos påverkar givetvis hur man kan spå sin egen ekonomiska framtid.

Flera av de som köpt villa under de senaste åren och som inte varit medvetna om att en boränta på strax över 1% inte är normalfallet kan naturligtvis få en kalldusch av det här beskedet, om de inte varit medvetna om det förut... Det är tragiskt, men mest på ett skyll-dig-själv-sätt.

De rörliga bolånen ger naturligtvis en mer eller mindre direkt höjning av månadskostnaden. Har man varit förutseende och amorterat rejält kanske man kan hålla kostnadsnivån konstant genom att sänka amorteringarna något, men för de flesta blir det ingen större kostnadsökning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar