fredag 15 oktober 2010

Strategiskt avhopp av Bodström

Det meddelas idag att Bodström lämnar riskdagen för att stanna med familjen i USA, ett starkt beslut av honom.

Thomas Bodström tillhör det fåtal politiker som faktiskt har andra försörjningsmedel och jag tror inte att utebliven lön från riksdagen är något kännbart bortfall från en författare och advokat. Nu kan han i stället satsa på att skriva böcker under en period för att få mer långsiktiga inkomster och politiken tror jag att han kan återvända till så snart han kommer tillbaka.

På det politiska planet har Bodström i och med uppståndelsen kring hans ledighet lyckats få massmedial uppmärksamhet som hade varit svårt att få på annat sätt. Det är dessutom helt rätt i dagens Sverige att offra karriären för sina barn, särskilt om man är man och Socialdemokrat. Det här skulle rent utav kunna vara ett väl genomtänkt strategiskt drag från Socialdemokraternas näste partiledare. Låt mig ge några exempel:

  1. Det går inte att tycka illa om någon som lämnar riksdagen för att vara med sin familj. Även om det beror på att man gör något så o-Socialdemokratiskt som att spendera en tid i USA. Även om det innebär att man ställer sig över arbetarklassen. Det är dessutom lätt att väcka empati i det här läget.
  2. Trots att det varit planerat sedan länge ställer Bodström ändå upp i riksdagsvalet. Det bäddar för en debatt med stort medialt utrymme. Och eventuell skada är väldigt lätt att kontrollera, börjar det se illa ut kan man välja att antingen säga upp riksdagsplatsen direkt, eller att lämna familjen och börja veckopendla till USA. Närvaro i riksdagen är mer eller mindre frivillig i vilket fall eller praktiseras hur som helst på det sättet.
  3. Citatet på DN.se ger en inblick i den strategiska medvetenheten hos Bodström: "Jag ska vara med och vinna nästa val och det arbetet börjar långt tidigare än 2014." - Ja, det har redan börjat!
Min gissning är att en opinionsundersökning just nu skulle visa starkt stöd för Bodström.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar