tisdag 19 oktober 2010

PPM-systemets sammanbrott

Att fondrabatterna som fondbolagen ger PPM för att kunna vara med och "leka" med pensionerna inte är något som fondbolagen nödvändigtvis tycker om är uppenbart. Aberdeen avregistrerade flera av sina fonder och nu följer Danske Invest efter och Privata Affärer varnar för att fler bolag kan följa efter.

Det har blivit populärt att byta fonder ofta, något som egentligen bara leder till att en större del av pensionen försvinner i courtage (som bakas in i fondens förmögenhet) och ibland i form av köp- eller säljavgifter.

Att detta inte är populärt hos fondförvaltare som är vana vid att få ut betydligt mer i avgift är inte alls förvånande, Aberdeen tycks ligga runt 1,9% i avgift för vanliga kunder med inom PPM är avgiften 0,73%, dvs i bästa fall hälften av den vanliga avgiften.

Jag tycker fortfarande att det är konstigt att man inte kan få ränta på pengarna och ha dem "passiva" istället för att ha dem i fonder med osäker utveckling. Någon form av likvidkonto kopplat till fondportföljen hade varit bra, liksom snabbare och mer säker orderhantering.

Fördröjningen i orderhanteringen beror säkert till stor del på att avgiftssänkningarna gör att man vid PPM-handel måste göra vissa inskränkningar, men ändå...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar