tisdag 12 oktober 2010

Double dip eller dags för återhämtning?

Under 2008-2009 var det många som talade om en så kallad double-dip, en djup ekonomisk nedgång följd av en kort uppgång där en djupare nedgång väntar bakom hörnet. Tanken fanns där hos många av oss, men återhämtningen under 2010 har varit stark, ändå talar man nu om risken för ett återfall.

De ekonomiska svängningarna är kända för att vara oförutsägbara, det handlar ofta om rena spådomar som, om de slår in, i efterhand tillvägs stor trovärdighet. Läs även mitt tidigare inlägg om Spåmännen som står för de ekonomiska förutsägningarna.

En av de större riskerna med en andra dip är att Sverige, som inte drabbats av någon bostadskrash under 2008 nu får ta en större smäll när priserna ska ner till mer rimliga nivåer. I det perspektivet är det 85%-iga lånetaket givetvis en dämpande faktor, men det kom i så fall för sent och var egentligen för litet.

Det är skönt att se att budgeten fokuserar på sparsamhet och att utöka andelen arbetande i samhället snarare än att spendera finanserna på att mörka arbetslösheten genom diverse utbildningar och andra åtgärder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar