måndag 4 april 2011

Återhämtning

Börsen är på väg upp, skönt att se efter ett ganska svagt resultat hittills i år. Det kanske är fel, förresten, att kalla resultatet dåligt. Det rör ju sig om ett lotteri och en hel del spådom och magi, det här med börshandel.

Även skolan tycks börja sin återhämntning, äntligen återgår man till ett system där svenska barn tillåts vara något annat än genomsnittliga. Hoppfull som man är tror man att det här kan leda till en skola där alla inte är lika dåliga när de går ur utan en skola där allas förutsättningar utnyttjats på bästa sätt.

Det mest upplyftande med beslutet är att man tar bort förbudet mot teoretiska antagningstester för högstadiet. Det har länge varit tillåtet att göra fysiska antagningstest för till exempel idrottsklasser, men man har inte fått göra tester som kan relateras till intelligens. Högst märkligt, enligt mig.

För att vara internationellt konkurrenskraftiga måste svenska ungdomar bli bättre på det som ger internationella möjligheter. Det rör sig inte om idrott, tyvärr, där enbart ett litet fåtal lyckas stort - inom idrotten finns mycket pengar för några få - utan i kunskapssamhället. Ekonomi, dvs matematik och samhällskunskap, teknik, språk... Listan på ämnen kan göras oändligt lång och många unga svenskar har alla förutsättningar för att bli bra på något eller några områden. Tyvärr tror jag att vi har "slarvat bort" någon generation de senaste 10-15 åren.

Jag återkommer säkerligen i ämnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar