onsdag 27 april 2011

Ja, men Saab då?

Det är fortfarande hett kring Saab. Tidningarna spekulerar i olika anledningar till att affären drar ut på tiden, men visst känns det hela lite bekant? Redan när Koenigsegg försökte köpa Saab drog General Motors och politikerna öronen åt sig och försökte med alla medel stoppa affären. Men man gjorde det inte med öppna kort - man drog ut på affären tills det hela blev ohållbart och Koenigsegg tvingades att hoppa av.

Nu är General Motors inblandning i affären inte lika självklar, men det verkar ändå som att det finns vissa intressen kvar i Saab.

I längden är det svårt att säga vad som är bäst. Det kan bli en nedläggning som kortsiktigt kan bli kostsam både för Sverige och för Trollhättan. En försäljning till Antonov är inte omöjlig, men det verkar trots allt finnas vissa hinder mot en sådan affär. EIBs ovilja är bara ett. Ett sista alternativ är en ytterligare extern köpare, kanske ett kinesiskt företag.

Kina ses av västvärlden som en drake vars avsikter inte är helt klara. I vissa lägen liknas Kina närmast vid en diktatur, i andra lägen framhåller man det nya Kinas ekonomiska kraft och utvecklingspotential. Volvo har blivit kinesiskt och för närvarande sker en enorm tillväxt där.

Antonov har pengar och är villig att investera i Saab. Varför han vill riskera sina pengar på ett så instabilt företag kan man undra, men samtidigt kan det ur svensk synvinkel vara bra att sprida riskerna. Sälj ett bolag till Kina och ett annat till Ryssland. Återigen är den stora frågan vad det är som är problemet med Antonov, vad är det som gör EIB tveksamt?

Det känns lite lagom europeiskt att man å ena sidan anger att "det finns skäl" eller till och med att man "har goda skäl" samtidigt som man inte vill ange vilka de är. Ungefär som att fransmännen godtyckligt kan stänga av enskilda invånare från internet, eller att från Sverige utvisade egyptier överlämnas till CIA för vidare transport till och tortyr i Egypten. Utan att någon egentligen berättar varför.

In vino veritas.

Som kuriosa kan nämnas att samtidigt som Antonov befinner sig i Stockholm för att träffa Riksgälden besöker även Rysslands premiärminister Vladimir Putin den kungliga huvudstaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar