måndag 18 april 2011

Det här med demokrati... igen.

Jag hänger inte riktigt med i våra grannländers politiska äventyr, men det verkar som om även Finland fått ett lite mer högervridet parti i sin riksdag. Kritiska röster hörs lite här och var, bland annat hos Carl Bildt, men ändå så rör det sig om ett demokratiskt genomfört val, borde vi inte i så fall acceptera utfallet?

Den svenskspråkiga minoriteten i Finland utgör enligt Wikipedia 5,5% av befolkningen. Det är en ganska liten del, en del som hittills fått hela Finland att obligatoriskt lära sig svenska i skolan. Och i ärlighetens namn, varför ska finnarna lägga energi på att lära sig ett annat mikrospråk om de inte själva ser nyttan av det?

Grundproblemet är att människan aldrig lär av historien. De nationalistiska vågor som går igenom Europa och som bekant även genom Sverige är ingenting nytt. Opinionen svänger med jämna mellanrum och rapporteringen från andra delar av världen får stor betydelse för vad som händer på det lokala planet.

Det finns inga demokratiska sätt att förhindra den här typen av valresultat. Men det finns visst skydd i grundlagen, så länge invalda partier följer lagen och agerar i demokratins intresse. Fast hur det kan gå när man får ett riktigt extremt parti i regeringsställning kan man lätt se i historieböckerna - Tysklands demokrati mellan första och andra världskrigen ledde fram till en enpartistat. Trots att det inte "borde" hända.

Slutsatsen är ändå att så länge man har en inställning till demokrati och val som säger att alla har rätt att rösta och att man ska följa valresultatet så måste man också acceptera att folk tycker olika och att det kan leda till oväntade resultat. Som att partier som inte har en lika uttalad acceptans för demokratin ändå kommer in i ledande position.

Återstår alltså att se vad vi ska göra med demokratin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar