fredag 1 april 2011

Där sjönk den?

Första april igen. Början på våren, även om det senaste två åren har varit kallare än vad man är van vid. Skönt att det är lite ljusare, i alla fall.

GP drar en bra historia om att ostindiefararen Götheborg ska sänkas med sprängladdningar i samband med Göteborgs 400-årsfirande. Kul idé, fast det hade varit roligare om det hade varit sant.

Saab börjar alltmer likna ett dåligt aprilskämt, firman lever men verkar ha svårt att få det att gå ihop. Efter problemen med Schenker tidigare i veckan började även andra leverantörer ställa krav, igår blev det stopp igen. Under dagen skall produktionen komma igång igen, men det är osäkert när.

När företag med Saabs storlek börjar gå dåligt tar det tid innan slutet är här. Först drar man ut på betalningarna, betalar lite senare än vanligt och försöker få uppskov med "enkla" skulder. Sedan börjar man prioritera betalningarna och när vissa leverantörer börjar strula ser man till att betala dem först. Givetvis på bekostnad av övriga.

Att staten garanterar Saabs lån kan, om man är konspiratorisk, ses som ett sätt att betala statligt understöd till Trollhättan för att förhindra en lokalt akut kris med massuppsägningar. Å andra sidan kan det kanske finnas anledning att tro att Saab trots allt kommer att resa sig igen. Jag är för dålig på boxning, men jag tror att TKO (teknisk knock-out) är begreppet som används när en boxare av domaren bedöms som försatt ur stridbart skick och däremed anses besegrad, oavsett hur gärna han vill fortsätta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar