tisdag 2 november 2010

Elbluffen

Tidigare i höst varnades för att höstens elpriser skulle kunna nå nya rekordnivåer, något som tycks hända varenda vinter, åtminstone sedan elmarknaden avreglerats. DN rapporterar att det redan råder vinterpris på elen, men vissa av elbolagen rekommenderar fortsatt rörligt elpris.

Att elpriset är högre på vintern är ganska naturligt för de flesta - vi har en mycket högre efterfrågan och till skillnad från länder som USA och Kanada som har en relativt hög elförbrukning även på sommaren har vi en väldigt stor skillnad mellan totalförbrukningen på sommaren och på vintern, särskilt de dagar då det blir riktigt kallt.

Större delen av elförbrukningen sammanfaller föga förvånande med den del av året då priset per kilowattimme är som högst. Jag skulle gärna se en konkret uträkning på hur skillnaderna mellan bundet elpris och rörligt sett ut över en längre period, det kan nog bli en sådan inom kort, om jag bara hittar rätt data att använda.

För egen del har jag rörligt elpris, jag bor förvisso i villa men har relativt låg elförbrukning och även om topparna märks på elräkningarna är ekonomin såpass välplanerad att det inte kommer som en chock när räkningen skall betalas. En bra personlig budgetkalkyl räcker långt, om inte annat för att man dessutom kan få hjälp av många bolag att sprida ut räkningarna så att inte allt kommer samtidigt. Men det har inte så mycket med elpris att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar