tisdag 23 november 2010

Uppdelning av elmarknaden


Den 1 november nästa år delas den svenska elhandelsmarknaden upp i 4 regioner. För att inte diskriminera den utländska marknaden inom EU tvingas man ge samma villkor till alla, vilket är bra, men samtidigt innebär zonindelningen en möjlighet för elhandlarna att höja priserna ytterligare. Bilden till höger kommer från Privata Affärer.

Man använder bland annat överproduktion i Norra Sverige som argument för att ha lägre pris där, enligt beräkningarna cirka fem öre per kWh. Svensk energi har intressant information om elproduktionen i Sverige; ett normalt år produceras ca 65 TWh vattenkraft och kärnkraften ger ungefär lika mycket. Kärnkraftverken är placerade i mellersta och södra Sverige. Det handlar på något vis om att dela upp Sverige i mindre områden där områden med större befolkning får subventionera att det finns befolkning i andra områden, precis som vanligt.

Delar man in landet i områden enligt kartan så får man också en bild av hur andra kostander bör fördelas över riket. Vägnätet och trafikskatterna borde höjas i de norra delarna, liksom avgifter för elnät och TV. Nåja, det behöver inte vara så illa.

På grund av det kalla vädret som väntas de närmaste veckorna har elpriserna på marknaden redan stigit, vilket innebär ökad elkostnad för många villaägare. Dessutom väntas en acceleration av prisökningen, som alltid lagom till jul. Man skyller som vanligt på låga vattennivåer och glömmer helt bort att det är kärnkraften som skall rädda oss undan beroendet av fossila bränslen.

Att försöka minska sin elförbrukning och därmed kostnaden är ofta svårt. Det går att sänka temperaturen någon grad och om man ännu inte bytt uppvärmingsmetod kan det vara läge att göra det, men det är ofta inte värt investeringen. Undantaget är om man värmer med direktverkade el eller med någon form av föråldrad oljepanna.

Jag har rörligt elpris. Jag har försökt komma till en slutsats gällande hur man ska planera sitt elpris men har valt att prioritera flexibilitet så att jag kan byta elhandelsbolag så ofta jag vill. Prova-på-erbjudandena från elbolagen brukar ge en eller ett par månaders elhandel utan elbolagets egna påslag, jag brukar försöka byta elhandelsbolag någon gång under perioden november-februari för att dra så stor nytta som möjligt av "rabatten".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar