måndag 1 november 2010

Vem är terrorist?

Man kan undra vad syftet med terroristjakten är. Tidsmässigt ligger terrorlarmen ungefär så långt isär att många hinner lugna ner sig och glömma bort tidigare hot innan det är dags igen. Dessutom har de en geografisk cirkulation som varierar mellan USA, USA:s allierade i Europa och någon gång emellanåt ett till synes oskyldigt västeuropeiskt land, till exempel Sverige.

Helgvilan i Sverige stördes något av larm om terrorhot i Göteborg - ganska oväntat för de flesta svenskar. Polisen ökade sin närvaro ute på stan, något som de generellt sett bör göra oftare, men information till allmänheten var rent ut sagt urdålig.

Tidningarna verkar ha talat med några av de gripna som givetvis bedyrar sin oskuld. Tyvärr är det säkert många som reagerar med "Jaha, de säger att de är oskyldiga men någonting måste de ha gjort för att ha fått polisen att reagera så kraftigt." Men det kanske inte är riktigt så enkelt.

Att polisen griper någon under stor dramatik för att sedan släppa dem samma dag, eller som i hälften av fallen dagen efter, är konstigt. Dessutom avblåser man helt hotet om terrorattentat två dagar efter man gått ut med en allmän varning, trots att ingenting synbart har förändrats under helgen. Och frågan är vad man har beslagtagit utan att ha tillräckligt för att anhålla någon. "Det har absolut ingenting att göra med sprängmedel."

Det tragiska i den här historien är hur polisen med media i släptåg har hanterat frågan. Det sänker förtroendet för polisen att man går ut med vag information och egentligen inte säger någonting alls. Visserligen kan man hävda att man agerar för att skydda viktiga uppgifter i en pågående undersökning, men samtidigt är det oerhört viktigt att polisen framstår som kompetent och som styrande i en krissituation.

Förhoppningsvis agerade man på konkret information och på egna uppgifter. Riktigt skrämmande skulle det vara om det till slut visade sig att Säpo reagerat på information från t ex USA, då bevisar man återigen att det så gärna neutrala Sverige har ett polisväsende som bara är en amerikansk marionett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar