söndag 21 november 2010

Kampen om överlevnad

Det är inte bara jag som undrar om Saab har någon framtid. Dagens Industri har en artikel där professor Ferdinand Dudenhöffer påpekar hur svårt det är för Saab att vända den nedåtgående försäljningstrenden.

Saab gjorde för en tid sedan ett försök till PR-kupp där man lyfte fram köpet av BMW-motorer som ett viktigt samarbete, troligtvis för att knyta Saab till det betydligt starkare varumärket BMW. BMW ska sälja motorer till Saab, för BMWs del är det det satsade kapitalet med andra ord noll, det är alltså en helt vanlig affärsuppgörelse och inte något samarbete i den mening som man förväntar sig när man ser rubrikerna. Jag har skrivit om det tidigare.

Samtidigt är det starkt av Victor Muller att gå ut och ge lugnande besked gällande uppsägningarna. Det ger ett intryck av att man har en plan som man tror på, men samtidigt kan man undra hur målet på 80000 sålda bilar nästa år skall uppnås när prognosen för 2010 är 35000, att jämföra med den ursprungliga prognosen på 60000. Och det behövs mer än 80000 för att man ska kunna bära kostnaderna.

Samtidigt presenterar Volvo Personvagnar sin första elbil, det ska bli spännande att se hur bra det kommer att fungera. Miljöhysterin gör att man säkert kan sälja elbilar till nästan vilket pris som helst, oavsett om infrastrukturen finns eller inte. DI Weekend har en läsvärd och rolig artikel om en dag med Tesla Roadster, om laddproblem och det ständiga sökandet efter el. Är det värt €84000 plus skatt för Teslan?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar