måndag 29 november 2010

Elprisområden och snökaos

DinEl har mer information om de fyra elprisområdena som gäller från 1 november 2011. Där finns även länkar till information från Svensk Energi som skall ge lite mer kunskap.

Norra Sverige har normalt sett ett överskott på el, medan de södra delarna (där det faktiskt bor folk) normalt sett har ett underskott. Samtidigt erkänner man att uppdelningen i fler områden kommer att innebära att elen blir dyrare - för alla.

DinEl skriver också att beräkningsgrunden för rörligt elpris kommer att ändras den 1 januari 2011:

Elpriset är summan av DinEls kostnader för inköp av el på Nord Pool, ursprungsmärkning, balanskostnad, avgifter till Svenska Kraftnät för områdespriset i anmälningsområdet där kundens anläggning finns, kostnad för elcertifikat, DinEls påslag i öre/kWh och eventuell fast avgift.

Detta är intressant eftersom det innebär ett mer rättvist pris för kunden, i alla fall vid en första anblick.

Vintern i år har så här långt varit kallare än på många år, de närmaste dagarna tycks bli än kallare. Elpriset sticker redan iväg, DinEls rörliga elpris för oktober blev 103,4 öre/kWh. Just nu erbjuder DinEl 6-månadersavtal för 114,75 öre/kWh. Det kan rent utav löna sig att teckna ett kort avtal med fast pris om det här vädret håller i sig fram till mars.

Det är inte bara elpriset som drabbas, naturligtvis. Även trafiken påverkas av snö och kyla. De senaste dagarna har det inte fungerat särskilt bra med snöröjningen runt omkring Göteborg. Trollhättan drabbades hårt av snöfallet i slutet av förra veckan, så hårt att Saab stoppade den del av produktionen som fortfarande var igång.

För övrigt verkar det som om Saab sänker försäljningsprognosen för 2010 ytterligare. Från ursprungliga 60.000 via 40.000 och 35.000 till nu 25.000. Det blir inte många bilar det, frågan är om det räcker att ge drygt 200 visstidsanställda förlängt jullov?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar