torsdag 23 augusti 2012

Äntligen en förbättring!

TV-licensen har varit älskad och hatad i Sverige under så lång tid som jag kan minnas. Älskad eftersom att den ger ett sken av att statstelevisionen inte är styrd av staten och eftersom Radiotjänst ger arbetstillfällen till annars utdöende norrlandsbygd. Hatad eftersom den är orättvis, dåligt uppföljd och leder till extraarbete.
 
DN rapporterar att en utredning föreslår att man avskaffar TV-licensen och ersätter den med skattefinansierade bidrag. I stället för att de som försöker ha rent mjöl i påsen inför en eventuell politisk karriär straffas så kommer alla att få betala på samma sätt som alla betalar t ex begravningsavgiften idag.
 
Vi har under en längre period haft fel argument för att hålla kvar TV-licensen, det är bara att inse. Att statstelevisionen skulle vara oberoende är en lögn - genom att staten beslutar om TV-licensavgifterna är det lika mycket staten som styr över finanserna i alla fall. Och man har inte lyckats följa med i teknikskiftningarna, i praktiken är det bara de som äger en TV-apparat som betalar, oavsett om de använder den eller inte, medans de som ser på TV-program via t ex SVT-play eller bara lyssnar på radio inte betalar. Dessutom kan man rent tekniskt undra vad det är för skillnad att se en MPEG-stream via satellit eller TV via bredband jämfört med att inneha en TV-mottagare; nu får i och för sig båda betala om de ser på TV på en riktig TV-apparat, men i och med den senaste tidens framsteg faller t ex en projektor ofta utanför ramen för en "TV-mottagare", trots att man med ett TV-modem kan se på TV på projektorn.
 
Nej, det är dags att gräva ner resterna av Sovjetstaten och modernisera samhället. Idealt vore snarare om man finansierade public service via den vanliga inkomstskatten, men i brist på annat kan en avgift som hamnar på deklarationen mycket väl duga. Och framförallt innebär det att vi slipper betala räkningar som är utsällda av en ren sysselsättningsbyrå i norra Sverige.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar