fredag 31 augusti 2012

Hur desperat får man vara?

Skolan har under de senaste decennierna blivit allt sämre. För flera år sedan började högskolorna knorra över att studenterna hade för dåliga kunskaper i basämnen som matematik, svenska och engelska. Högskolorna har mer eller mindre funnit sig i kaoset och börjar nu pumpa ut examinerade studenter som har ungefär samma kunskaper på väg ut i arbetslivet som de hade på väg in i högskolan. Visst finns det undantag, men eftersom antalet högskolor är betydligt större idag är också den genomsnittliga nivån på utbildningarna sämre.
 
Med det i bakhuvudet är det inte svårt att förstå att många unga idag inte begriper att man behöver kontrollera villkor och det finstilta innan man tar ett snabblån för att få ihop pengar till den där nya jackan eller den senaste iPhone. Många fastnar i skuldfällan på grund av behovet av snabba pengar, där man inte förstår konsekvenserna av och kostnaden för krediten. För den som har lite kritiskt tänkande är det inte svårt - de här företagen vill tjäna pengar, hur gör det det när de lånar ut småbelopp?
 
Det kommer inte som någon chock för många av oss att de så kallade SMS-lånebolagen kan ta ut avgifter som motsvarar 23707 procent i ränta. De ska ju också leva. Som alltid är det de med sämst ekonomi som torskar dit på snabba krediter och abonnemangsavtal, de som har det lite bättre ställt har antingen vett att spara till det de behöver eller möjlighet att utnyttja egna snabba krediter, t ex kreditkort, för att köpa det de vill ha eller behöver.
 
Naturligtvis gäller "hönan och ägget" även i det här fallet - har man inte kritisk granskningsförmåga eller om man inte begriper tillräckligt mycket av villkoren så har man efter det första sms-lånet sällan möjlighet att skaffa sig en bra ekonomi utan att det kostar i välfärd och överflöd.
 
På ett sätt är det bra att bolagen får tillämpa de regler och avgifter som de själva vill. Det ska vara avskräckande att skaffa sig korta krediter på det här sättet och det ska kosta. Synd om de som torskar dit, men när de väl har tagit sitt straff och levt på vatten och bröd i några år så har de förhoppningsvis lärt sig läxan.
 
Som sagt var, skolan behöver bli bättre. Anvaret för vår framtid ligger på de som utbildar våra yngre och det är nog dags att gå tillbaka till en mer traditionell undervisning.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar