onsdag 15 augusti 2012

Konsten att (fel-)tolka statistik

Angående måndagens inlägg om bostadspriserna kan man nu bland annat på GP läsa slutsatserna från Mäklarstatistiks senast publicerade data. Jag fick analysera tabellen ett tag innan jag hittade de positiva indikationer som GP talar om, dvs att villapriserna har stigit. Problemet visade sig vara att GP länkat till statistiken för Västra Götaland och där är det tyvärr bara de jämförande siffrorna för hela riket som visar på positiva siffror.
 
Tvärt emot vad man kan tro från GPs rubrik så minskar alltså villapriserna i Göteborg/Västra Götaland, detta trots att det märkts en ökning på riket som helhet. En möjlig anledning kan vara att man i högre utsträckning köper mindre hus på "landet" i samband med sommaren och i lägre utsträckning villor i stan.
 
Som bekant gynnar det mäklarkåren om man kan hålla uppe skenet av en marknad där villapriserna stiger alternativt ligger still. Det gör det enklare att hitta säljare och det gör att man kan pressa köparna på några kronor extra. Sjunkande priser gör istället att de som funderar på att sälja kanske avstår och väntar på bättre tider. Det kan dock vara så att det även på lite längre sikt är bra att sälja nu, priserna kan komma att fortsätta nedåt under en längre period.
 
Inflationen tycks vara omkring 1,5% idag, alltså måste priserna (på årsbasis) stiga mer för att utvecklingen inte skall vara negativ. För de som redan köpts krävs dessutom att man "tjänar in" eventuellt inbetalda räntor under perioden, vilket också kan vara svårt.
 
Samtidigt som man vidhåller att villapriserna är stabila meddelar GP även att handlarnas framtidstro minskar. Även detta är öppet för tolkningar, men i slutändan handlar det om tro och inget annat.
 
Inflationen tycks dock minska, man skyller på billigare el och kläder, men i själva verket handlar det om en ekonomi som bromsas in. Genast svarar överbelånade journalister och andra med att kräva sänkt styrränta från Riksbanken, naturligtvis. Det är å andra sidan inget fel i det, men det kanske är bättre att amortera än att klaga? En sänkning av räntenivåerna kommer sannolikt att leda till stabilare eller eventuellt ökande villapriser, men i slutändan kommer det bara att späda på bubblan ytterligare.
 
Allt fler tycks nu inse vikten av att amortera. SVD skriver om svenskarnas ökande skulder och påtalar sedan att det bästa sättet att förbereda sig för framtiden - och för pensionen - är att amortera på sina bolån. Andra europeiska länder har amorteringskrav på bolån, något som är en hälsosam inställning till skillnad från de amorteringsfria lån som blivit oerhört populära i Sverige under de senaste åren.
 
Och samtidigt förlitar sig svensken på sin Premiepension.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar