torsdag 9 augusti 2012

Björnen sover...

Under den senaste tiden tycks spänningen mellan Sverige och de forna Sovjet-staterna öka stadigt. Vi har under sommaren haft en pågående diplomatisk batalj med Vitryssland där den svenska ambassadören mer eller mindre avvisats från fortsatt uppdrag i landet. Svensk media uppmärksammar inte det hela mer än med några rader mellan tipsen på snaps till kräftorna, men Carl Bildt har på sin blog låtit oss följa utvecklingen under en längre tid. Klart läsvärt, för den som är intresserad av internationell politik.
 
DN fortsätter med sina försök att smutskasta Bildt i nästan helt andra sammanhang, ibland kan man undra varifrån informationen egentligen kommer? Enligt uppgift ska en konflikt mellan en tysk affärsman och den ryska staten ha lett till att svenska domstolar beslutat om utmätning av egendom som ägs av den ryska staten. DN beskriver hur Bildt lagt sig i ärendet genom att skriftligen påpeka för Kronofogden att en försäljning av den ryska statens egendom i Sverige kan ha betydelse för förhållandet mellan Ryssland och Sverige. Så långt är allt lugnt, men det som förvånar mig är att DN går till angrepp mot Bildt, samtidigt som man i texten anger att UD har rätt att informera om situationen.
 
DN tycks på eget bevåg ha bestämt att det är helt OK för rättsväsendet att utmäta egendom som enligt internationell konvention är skyddad av diplomatiska skäl. I mina ögon förefaller det hela lite väl naivt, att Sveriges relation med andra länder och i synnerhet våra grannländer måste följa internationella överenskommelser är väl uppenbart? Och i diplomatiska konflikter är det vanligt att man svarar med samma aktion; en utvisad diplomat från ett land brukar resultera i att man svarar med att utvisa någon eller några diplomater i retur. Att då Ryssland hotar med att utmäta svenska innehav i Ryssland är inte särskilt konstigt, även om det kan verka som ett sätt att öka konflikten.
 
Nej, i det här fallet tror jag att UD och Carl Bildt gör helt rätt, relationen mellan två stater är viktigare än så.
 
Nåväl, någonting måste man väl hitta på nu när Lundin-affären mer eller mindre lugnat ner sig. Fascinerande hur snabbt den dog ut, fast vi har kanske inte hört det sista än...?
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar