måndag 20 augusti 2012

Lagarna vi följer... och inte.

Svenskar är utomordentligt duktiga på att följa lagar och regler, på att uppföra sig i kassakön och att inte dricka alkohol i samband med bilkörning. Det sista gäller dessutom i hög grad även utomlands, där det är praktiskt möjligt att köra bil även efter ett par öl.
 
Vad vi däremot är väldigt dåliga på är att hålla hastighetsgränserna. Och tyvärr gäller även detta svenskar på semesterresa utomlands.
 
Det grundläggande problemet är en attitydfråga - vi har helt enkelt inte respekt för de gränser som sitter på våra vägar. Detta i sin tur kan förklaras på många sätt och har säkert flera orsaker. Polisen har inte samma närvaro på vägarna som i många andra västländer, t ex USA där det formligen kryllar av poliser. Hastighetsgränserna är ofta satta lågt jämfört med vad vägarna ser ut att vara byggda för. Och vi har en kultur där 30 km/h för fort är acceptabelt eftersom "man ändå inte blir av med körkortet om man åker fast".
 
Ett annat problem är de variabla hastigheter man infört, t ex längs E6 genom Göteborg och Mölndal. Hastigheten sänks periodvis från 90/70 till 50 eller till och med 30 för att höja säkerheten, men det är endast vid totalt stopp som gränserna åtföljs. Värst är det vid Tingstadstunneln där man vid 30-gräns kan se bilar som flyger förbi i hastigheter en bra bit över 70, som är den vanliga gränsen just i tunneln.
 
Trafikpolisen borde, istället för att göra det lätt för sig och jaga de få rattfyllerister som finns kvar, fokusera på att kontrollera hastigheterna där de inte efterföljs, specifikt vid dynamiska hastighetsskyltar och vid de 30-zoner som idag ofta återfinns utanför skolor etc. En ökad närvaro i trafiken skulle på sikt innebära att fler följer lagarna. Notera att man inte ens behöver vara närvarande, det räcker med att man på amerikanskt manér ger sken av att vara närvarande, t ex genom att parkera en polisbil under en viadukt eller vid en avfart där den syns. För svenskarna är trots sitt mod att bryta mot trafikreglerna hysteriskt rädda för farbror blå...
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar