tisdag 29 juni 2010

Ändring i reglerna kring kortköp

Privata Affärer uppmärksammar att konsumenternas skyldigheter vid obehöriga korttransaktioner ökar den 1 augusti.

I kommentarsfältet på artikeln finns en kommentar att användandet av kontanter minskar den här typen av risker, något som jag inte alls håller med om. Framförallt måste man ha en större mängd kontanter tillgängliga för att hantera transaktioner t ex på semestern, dessutom är självriskerna vid stöld av just kontanter oftast större.

Att vara försiktig med både kort och kod är naturligt för de flesta av oss. Visst är det irriterande att vissa människor inte kan hålla sig på behörigt avstånd i kassakön eller vid bankomaten då man knappar in sin kod? Det är dessa ignoranta människor som gör det enkelt för illasinnade att komma över koden på liknande sätt; de ställer sig helt sonika tätt bakom någon som betalar, memorerar koden och stjäl sedan plånboken med kort och allt.

Många människor är alldeles för oförsiktiga med sina kort. I många fall kan man på internet köpa varor och tjänster utan att ange mycket annat än namnet på kortet, kortnumret och kortets giltighetstid. Tjänster konsumeras direkt och nedladdningsbar produkt som t ex musik kan vara väldigt svår att spåra i efterhand.

Bland andra Handelsbanken erbjuder möjligheten att via internetbanken öppna och stänga privata kredit- och kontokort för köp på internet, utomlands eller både och. Att använda den möjligheten säkerställer att kortet inte är brukbart om det försvinner på hemmaplan. Visserligen hjälper det inte mycket när man är ute och reser, men då brukar man ha bättre koll på kort, plånbok och pass. Inte sant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar