tisdag 29 juni 2010

Mobiltelefoni utomlands

Sommarens största plåga sedan några år tillbaka är alla mobiltelefoner som åker med i bagaget så fort svensken ska resa någonstans. Man kan helt enkelt inte släppa taget utan måste hålla kontakt med alla (jobb, släkt, vänner) även under sin "semester" och därför blir vi allt flitigare på att använda mobilen utomlands.

GP skriver idag om att det blir billigare att använda mobilen utomlands från den 1 juli, som om det var en nyhet, men i själva verket är det ett resultat av ett gammalt EU-direktiv.

Det som är synd med den här utvecklingen är att man missat att ta med kostnaden för ren datatrafik, dvs t ex mobilsurf, viss MMS-mottagning osv. Det gör att man fortfarande inte kan surfa enkelt utomlands och samtidigt ha full koll på kostnaden, i alla fall inte via GSM-nätet. Bland andra Piratpartiet propagerar för en utökning av direktivet till att även omfatta mobilsurf.

Annars är det stora nöjet att följa debatten där olika individer hävdar att de blivit lurade av telefonoperatörerna när det dimper ner en jätteräkning efter semestern. Kanske kan följande enkla tips rädda några:

Roaming är inte billigt - inom EU är priset reglerat men betänk att man till skillnad från hemma även måste betala för att ta emot samtal. Och alla samtal till svenska telefoner går via Sverige, dvs båda parter får betala för ett Sverigesamtal oavsett om de står bredvid varandra på stranden vid Medelhavet.

Icke-EU-länder omfattas inte av begränsningen - och det är för det mesta ännu dyrare att ringa utanför EU än vad det någonsin varit inom EU. Förutom länderna utanför Europa innefattar detta även bland andra båtroaming (på t ex Frederikshavnsfärjorna från Göteborg) där kostnaden enligt telia.se är 17:- per minut.

Lämpligen kontrollerar man sitt eget abonnemang innan avfärd, bland andra Telia har bra informaion.

Fast jag undrar om de som fastnar i fällan i år kommer att ha läst det här inlägget?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar