onsdag 16 juni 2010

BPs oljekaos

När allt annat misslyckas ger man sig nu på British Petroleum med anledning av oljekaoset utanför amerikanska kusten. BP är Storbrittaniens största företag, enligt Wikipedia. Man kan fundera över vad som kommer att hända med den brittiska ekonomin om företaget tvingas betala de kostnader som saneringen beräknas medföra, på Wikipedia finns "guesstimates" omkring 30 miljarder dollar. Tur för BP att USA är så förälskade i sin olja att de maximerad skadeståndsbeloppet till 75 miljoner dollar...

I och för sig tycker nu allt fler att BP bör betala på egen hand, nu har det gått så långt att politikerna börjar få den uppfattningen också (GP). Samma nyhet hos Aftonbladet.

Den här typen av incidenter borde ge en tankeställare eller två.

För det första ska man inte ge sig på saker som är mer tekniskt avancerade än vad man klarar av. Att ge sig på att borra på havsdjup där man inte kommer åt att laga en eventuell läcka eller åtgärda eventuella fel tillräckligt snabbt känns inte som en bra idé.

För det andra läcker nu ofantliga mängder olja ut i havet och går i princip till spillo. Och förlorad olja innebär att Peak Oil närmar sig allt snabbare, det vill säga att vi måste anpassa oss snabbare till den föränderliga värld vi lever i. Å andra sidan ska man komma ihåg att för hundra år sedan fanns det väldigt lite oljeberoende och folk klarade sig då med. Fast just det, de var ju inte lika många.

För det tredje kan man fråga sig hur man vågar ge sig in i den här typen av affärer. Där har amerkinask lagstiftning säkert hjälpt till en hel del, man banar väg för nedsmutsning på ett sätt som bara USA kan, intressant läsning i ämnet (framförallt om vår historia i att hantera naturkatastrofer och ändliga resurser) finns i Collapse av Jared Diamond. Mycket intressant läsning. Finns bland annat på Adlibris och Bokus.

Kul förresten att Carl-Henric Svanberg är styrelseordförande i BP, det ger lite PR åt Sverige och svenskt näringsliv. All PR är bättre än ingen PR.

Hur påverkas den svenska börsen? Oljepriset?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar