torsdag 3 juni 2010

Angående Gazakonvojen

Uppståndelsen kring de av israelisk militär kapade båtarna i Medelhavet är värt en kommentar. Jag funderade på det redan när jag först hörde om spektaklet, men har som sagt var inte haft syftet att bedriva en politisk blog av något slag. Det här är egentligen en amatörinvesterares blog, inget annat. Men...

Det finns två sidor av alla historier, givetvis. Samtidigt som man med god PR och många kända ansikten inblandade har försökt att få Gazakonvojen att framstå som fredlig går det inte bortse ifrån att det är en provokation. Man bryter ett embargo som en militär våldsstat utövar över något som samma stat ser som ett terroristnäste utan oskyldiga.

Sedan kan man fråga sig om Israels nuvarande ockupation av Gaza är genomförd på ett humanitärt och välorganiserat sätt. Man säger sig släppa igenom förnödenheter och media skriver glatt om att den största delen av den humanitära hjälpen kommer från Israel, men finns det några alternativ när Israel inte släpper igenom annan hjälp?

I mångt och mycket påminner situationen om andra tillfällen då man med militärt övervåld skyddar sig mot andra åsikter och ursäktar det hela med att kalla hela folkgrupper terrorister. Historiskt sett finns många exempel; Kina, Ryssland, Sovjetunionen, Storbritannien, USA...

Det som är skrämmande är att världen idag, 65 år efter andra världskrigets slut, fortfarande ser Israel som ett offer. Israel idag är mycket långt ifrån de judar som för 65 år sedan mördades och systematiskt torterades av en militärstat där militärt övervåld mot civila var regel snarare än undantag. Det känns som att Israel begår samma folkrättsliga brott mot mänskligheten som bland andra Tyskland gjorde under andra världskriget, vill vi leva i den världen?

Att ge sig in med förnödenheter till ett ockuperat område utan beskydd är säkerligen ganska korkat, men en del av syftet med konvojen var sannolikt att skapa opinion, att fokusera mediabevakningen och att få igång debatten. Man har lyckats med det.

Att sedan som Israel med militär makt försöka att stoppa en konvoj med den mediabevakning man ändå visste att konvojen hade, även om det sker i skydd av mörker, är väl totalt överkorkat? Det finns inte ett enda scenario av hur den här historien skulle kunna utvecklas som får Israel att framstå i positivt ljus, det borde de ha förstått från första början. Och det intressanta är att det är ointressant vad konvojen verkligen hade med sig; byggmaterial, mat och förnödenheter, vapen...

Att sedan USA nu går ut och "föreslår" att Israel själva ska utreda händelsen under uppsikt av amerikanska observatörer är skrattretande. Nej, det bästa för alla, just nu, är säkerligen en så oberoende som möjligt utredning under internationell ledning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar