torsdag 2 september 2010

Blev det dyrare nu då?

Riksbanken (eller RISKbanken, om man tillhör den religionen) höjer nu reporäntan igen, inte helt oväntat. 0,75% är inte någon hög ränta, men en höjning med 25 punkter är ändå en ökning på 50% av räntan.

På bolånemarknaden borde det resultera i en höjning med ca 10% (från runt 2% till 2,2% se t ex Handelsbankens räntor). Var får det för resultat på bostadsmarknaden?

Man räknar med att genomsnittet för reporäntan under 2011 hamnar på 1,9% och under 2012 på 3,0%. Reporäntan ska alltså bli tre gånger högre under 2011...

De rörliga räntorna sticker som vanligt iväg snabbt, de bundna rör sig till en början lite långsammare, kanske till och med nedåt. I slutändan handlar det naturligtvis om att försöka få kunderna att gå till de säkrare bundna räntorna, något som kan vara en bra affär för bankerna men sannolikt även för många överbelånade husägare.

För att avsluta med något positivt så kan jag påpeka att det här bör innebära att även sparräntorna kommer att gå upp, fast det är väl främst de som har pengar på sparkontot som kan få nytta av det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar